top of page
gofrette-subeler-21.jpg

Franchising Türleri Nelerdir?

Franchising'in birçok türü bulunmaktadır Franchising Türleri Nelerdir? sorusunu cevaplandırdığımız yazımızda 5 farklı franchising türünü inceliyoruz.

Franchising iki tarafın yani franchisor ve franchisee’ın karşılıklı çıkarları doğrultusunda ve belli şartlar dahilinde işin yönetimi ve yürütülmesine ilişkin yapmış olduğu bir sözleşmedir.
Franchising sisteminin işleyiş bakımından değişiklik gösteren birçok türü mevcuttur.
Bu yazımızda franchising türlerini açıklayacağız. Öncelikle bu franchising türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Master Franchising

  2. İkili Franchising

  3. İşletme Franchising

  4. Marka Temelli Franchising

  5. Mamul Temelli Franchising

Yazımızın devamında ise franchising türlerini açıklayacağız:

  • Master Franchising: Master Franchising: Franchise türlerinden Master Franchise, uluslararası ağlara sahip büyük bir firmanın yabancı ülkede de faaliyetlerini sürdürmek için bir kuruma veya bir kişiye isim hakkı verme veya bayilik vermesidir. Master franchise, kendi ülkesinde faaliyet gösterecek ana firmanın neredeyse tüm faaliyetini üstlenir. Master franchise minimum kaynak kullanarak bambaşka bir ülkede iş yapmayı ve işi büyütmek için kullanılır.

  • İkili Franchising: İki ayrı işin aynı yerde ve aynı zamanda faaliyet göstermesi ile ortaya çıkan bir franchising türüdür.  Verebileceğimiz en akılda kalıcı örnek günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız benzin istasyonlarında 2 farklı işletmenin bir arada bulunmasıdır.

  • İşletme Franchising:İşletme franchising’inde franchisor ve franchise arasında sadece marka, hizmet veya ürün alanında değil bir bütün içerisinde üretim ve pazarlama faaliyetleri yer alır. İşletme franchisingi genellikle oteller, restoranlar ve perakende satış mağazalarını kapsamaktadır. Bir kıyaslama yaptığımızda son yıllarda en çok büyüme gösteren franchising türü işletme franchisingdir.

  • Marka Temelli Franchising: Franchise türlerinden olan Marka Temelli Franchising franchisee’nin sadece franchisor’un markasından yararlandığı  franchising türüdür. Franchisee, franchisor’un kaliteli bir şekilde geliştirdiği ve marka imajı oluşturduğu firmasının müşteri portföyünden yararlanarak markaya zarar gelmemesi için tüm sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür.

  • Mamul Temelli Franchising: Franchisor’un franchisee’ye kendi ürünlerini satma hakkı tanımasıdır. Bu franchising türünün en önemli özelliği franchiseenin işletmesinde franchisorun kendi ürünlerinde başka bir ürün bulundurması, satılması ve dağıtılmasını yasaklamasıdır.

Franchising Türleri konusunda aklınıza takılan sorular için iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Gofrette Franchise ve bayilik şartları hakkında detaylı bilgi almak ve franchise uzmanlarımızla görüşerek birebir ücretsiz danışmanlık hizmeti almak için bize ulaşın.
info@gofrette.com.tr üzerinden bize mail atabilir ya da iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. 
Aynı zamanda hızlı iletişim kurmak ve aklınızdaki tüm soruları cevaplandırmak için 0850 304 1 304 numaralı hattımızdan bizi arayabilirsiniz. 

gofrette franchise
bottom of page