Franchise Alırken Dikkat
Edilmesi Gerekenler?
Franchise Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler? Birçok kişi franchise almadan önce dikkat etmesi gereken konuları öğrenmek istiyor. Bu yazımızda aklınızdaki soruları cevaplandırarak süreç hakkında bilgi vereceğiz.
Franchise almadan önce franchisor firmanın sahip olması gereken özelliklerin anlaşma yapacağınız firmada olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bunu öğrenmek için şu sorulara yanıt bulmalısınız:
-
Büyüme ve iş hacminin artması verimlilik artışını getirir mi?
-
Mal ve hizmetlerin daha fazla satılması franchisor’ın finansal kuruluşlardan kredi bulma imkanını kolaylaştırır mı?
-
Daha hızlı ve selektif bir dağıtım söz konusu olur mu? Dağıtım sisteminin denetimi daha kolay mıdır?
-
Pazar ile ilgili hızlı ve sürekli bilgi akışı sağlanır mı?
Bu sorulara “evet” yanıtını aldıysanız bundan sonrasında dikkat etmeniz gereken çok önemli kriterler var bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Franchsor şirketleri öncelikle mal ve hizmeti kendileri satmaya çalışmalı. Kısa sürede hızla satılan mağazalardan gelen para uzun sürede mağazaların gelirinden alınacak paralardan daha cazip olabileceği için bazı şirketler ilk baştan franchise satmayı tercih ediyor. Ülkemizde henüz bilinen böyle bir örnek yok. Franchise sistemi zaten dünyanın tanınmış ve güvenilir zincirleriyle türkiye’ye geldi ve yaygınlaşmaya devam ediyor. Ancak yine de dikkatli olmak gerekiyor.
-
Franchisor şirketi pazarlama kanalı olarak kullanacağı ilk tercih franchise’ler olmalı.
-
Üretilen malın veya verilen hizmetin hazır bir pazarı olmalı. Pazarı doymuş yani ürün veya hizmetin pazardaki dağılımı yüksek ise böyle bir zincirin parçası olmak beklenildiği kadar verimli olmayabilir.
-
Franchise olarak alınacak marka tanınır bir marka olmalıdır. Yatırımcıyı franchise almaya yönlendiren ve cezbeden en önemli unsurun marka olduğunu göz önünde bulundurursak bu markanın hangi kesime hitap ettiği ve nasıl tanındığı üzerinde durulmalıdır. Ve franchise almaya karar verilmeden önce farklı kesimlerin de fikirleri alınmalıdır.
-
Franchisor şirketi etkili pazarlama, sürekli destek ve yeterli bir eğitim sağlamalı.
-
Franchisor şirketin franchisee’leri ile kurduğu ilişki çok iyi olmalı. Verilen eğitimlerin yeterliliği ve sistemdeki işleyiş hakkında franchisor’ın bilgisi sorgulanmalı.
-
Franchisor aleyhine açılmış bir dava olup olmadığı ve eğer açılmış bir dava varsa açılma nedeni ve sonuçları öğrenilmeli.
-
Franchisor veya franchisee tarafından işletilen mekanların maliyetlerinin ve satışlarının detayları verilmeli.
Franchising sistemine dahil olmak, kendi işine sahip olmak isteyen kişiyi kısıtlar mı? Böyle bir sorun ile karşılaşmamak için nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevabına birlikte yanıt bulalım.
Öncelikle franchise sözleşmesini imzalamak size bazı sorumluluklar ve bazı kısıtlamalar getirir.
Franchise sistemine dahil olmak için franchisor firmanın prestijinin korumak amacıyla çaba sarf etmeniz beklenmektedir.
Ve franchisor verimli bir yönetim sağlanıp sağlanmadığını görmek için sizden mali durumun gidişatı hakkında bilgi isteyecek. Kısaca özetleyecek olursak her ne kadar kendi işinizi yapıyor olsanız da bir bütünün parçasısınız.
Sadece franchise sistemine dahil olan kişinin değil karşı tarafın yani franchisor’ın da sorumlulukları var.
Franchisor’ın sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Franchisor yapılan anlaşmanın her ihlalinde franchisee’ni uyarmalı ve sorunun giderilmesi için ona süre tanımalı ve franchisee’da sorunun giderilmesi için çözüm yolu bulmalı.
Francehise sözleşmesi imzalanmadan önce franchisee’yi bilgilendirmeli, ürünleri franchise alanın kullanımına sunmalı ve bunlardan faydalanmalarını sağlamalı.
Franchise verilen bölgede tekrardan başka bir kişiye franchise vermemeli.
Franchisee’ın sorumluluklarını da şu şekilde sıralayabiliriz;
-
Ciroyu arttırmak için faaliyette bulunmalı.
-
Ücret ödemeli.
-
Sözleşmedeki koşulları gerçekleştirmeli
-
Franchisor’ın çıkarlarını korumalı.
Franchise hakkınızdaki diğer sorularınız için iletişim bilgilerimizden hemen bize ulaşabilirsiniz.